[O2] TUTORIAL - Montaż grzanych siedzeń

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jasiek2905
    Rider
    • 2012
    • 262
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Witam, czy orientuje się ktoś jaka jest moc oryg. mat grzewczych i wartość termistora przy zimnych siedzeniach. Chciałbym założyć nie oryg. maty o mocy 36W i nap. 12V do oryg. sterownika 1Z0959772 tylko nie znam wartości oryginałów. Gdyby ktoś znał wartości lub zmierzył rezystancję mat i termistora to będę wdzięczny. Chyba, że ma ktoś na zbyciu maty i ewentualnie wtyczki i sterownik za rozsądną cenne.

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

jasiek2905, ostatnio mierzyłem matę siedziska z OII to miała coś koło 1,5 Ohm. W oparciu pewnie jest podobna i obje są połączone szeregowo ( a np. w SII dla odmiany są połączone równolegle ) czyli mamy ok. 3 Ohm/12V czyli teoretycznie ok. 50W. Ale na 36W powinno spokojnie ruszyć. Termistora nie sprawdzałem.
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• robreg
        L&K
        • 2010
        • 1195
        • Octavia I (1U2)
        • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez jasiek2905
        Witam, czy orientuje się ktoś jaka jest moc oryg. mat grzewczych i wartość termistora przy zimnych siedzeniach. Chciałbym założyć nie oryg. maty o mocy 36W i nap. 12V do oryg. sterownika 1Z0959772 tylko nie znam wartości oryginałów. Gdyby ktoś znał wartości lub zmierzył rezystancję mat i termistora to będę wdzięczny. Chyba, że ma ktoś na zbyciu maty i ewentualnie wtyczki i sterownik za rozsądną cenne.
        na dniach będę mógł Ci to pomierzyć i zamieszczę tutaj stosowną informację.
        Pozdrawiam, Robreg.
        ----
        furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• jasiek2905
          Rider
          • 2012
          • 262
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM
          • DADA 1.5 TSI 150 KM

robreg, kowal 2002, dzięki za pomoc.

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

jasiek2905, no ale co by z pomiarów nie wyszło, to przecież swoich mat nie wyrzucisz na śmietnik, tylko zamontujesz i będzie git - bo co to za różnica, jak to ma działać przy odpalonym alternatorze...
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• jasiek2905
              Rider
              • 2012
              • 262
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Enriquez, oryginalnie nie mam podgrzewanych siedzeń i jak wymieniłem sterownik AC na 047L to korciło mnie dorobienie grzania tyłka. O pomiary chodziłoby, żeby nie wywalało błędów bo termistor po coś jest, tylko nie wiem jakby to działało bez niego i dlatego chciałem zastosować rezystor o wartości termistora gdy maty są zimne. Bo nie wiem jaki ma być oryginalnie, czy zwiększa rezystancję pod wpływem ciepła czy zmniejsza. Znając wartość owego termistora to można zastosować inne maty. Nie wiem dokładnie co on ma za zadanie bo wynika,że jest jako dzielnik napięcia tylko jaki ma to wpływ na panel AC lub sterownik mat grzewczych. Może znasz zasadę jak to działa i jaki to termistor, będę bardzo wdzięczny za pomoc. Chyba, że uda się kupić maty za przyzwoitą cenę. Lecz rozszyfrowanie tego pomogłoby zaoszczędzić trochę kasy link do mat http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3917383840

Komentarz

• robreg
                L&K
                • 2010
                • 1195
                • Octavia I (1U2)
                • AXP 1.4 MPI 75 KM

jasiek2905, sterownik grzanych siedzeń zasila maty do momentu, kiedy na jego wejściu sterującym napięcie osiągnie pewną wartość (przyjmijmy ją jako X). W zależności od tego, czy zmienisz nastawę potencjometru na panelu klimatyzacji pojazdu, czy też maty są za zimne bądź za ciepłe, wartość napięcia na wejściu układu sterownika odbiega od wartości X. W zależności od tego w którą stronę odbiega, jest to sygnał dla sterownika, by na czas jakiś zasilanie zabrać całkowicie, albo by zasilać maty ciągle.

Parametry termistora związane są z parametrami potencjometru w panelu klimatyzacji.

Elementy R1 oraz P1 są zabudowane w panelu sterowania klimatyzacji, termistor siedzi w matach grzejnych. Nie jest prawdą, że dowolne maty będą działały z dowolnymi panelami sterowania - wszystko zależy od tego, jakiej wartości napięcia na swoim wejściu sterującym oczekuje sterownik grzanych siedzeń.
                Załączone pliki
                Pozdrawiam, Robreg.
                ----

Komentarz

• jasiek2905
                  Rider
                  • 2012
                  • 262
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

robreg, Dzięki za szybką odpowiedź ładnie to wytłumaczyłeś, jakby znać wartość termistora to wtedy wiadomo jakie jest napiecie wej. sterownika mat. Z rysunku wynika,że bez termistora podane nap. było 12V i maty grzałyby cały czas dobrze rozumiem?

Komentarz

• robreg
                    L&K
                    • 2010
                    • 1195
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXP 1.4 MPI 75 KM

nie, teoretycznie na czyste +12V sterownik powinien zareagować błędem - po to jest R1 w schemacie.
                    Pozdrawiam, Robreg.
                    ----

Komentarz

• jasiek2905
                      Rider
                      • 2012
                      • 262
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

robreg, A R1 nie zabezpiecza panela AC gdyby termistor zwierał do masy przy wysokiej temp. mat i wyłączał sterownik grzania? Ja rozumuje to tak że na wej. sterownika mat dochodzi 12V to grzeje na max a gdy masa to wyłącza?

[ Dodano: Pią 31 Sty, 14 14:33 ]
                      robreg, Myślałeś nad propozycją którą napisałem na PW

Komentarz

• bohen
                        L&K
                        • 2009
                        • 1260
                        • Audi
                        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

jasiek2905, przy takim schemacie jak załączył robreg nie ma możliwości żeby na wejściu sterownika foteli było 12V. Masa może teoretycznie być ale max napięcie jakie się tam pojawi jest uzależnione od sumarycznej wartości rezystancji rezystora R1 i potencjometru P1 (dzielnik napięciowy).

Komentarz

• jasiek2905
                          Rider
                          • 2012
                          • 262
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

bohen, dzięki zgadza się, tylko mi chodzi o wartość termistora czy ktoś może zna, wtedy załatwiało by wszystko. Układ w ster. AC jest elektroniczny i dlatego zastanawia mnie czy napięcie wyj. nie jest już regulowane bo są trzy stopnie reg. a termistor ma bardzo dużą rezystancję lub przerwę i w momencie wysok. temp. mat zwiera do masy i wyłącza, bardziej działa jak termostat. Gdybym miał matę to wszystko było by wiadomo jak to działa. Dlatego jak ktoś ma to proszę o zmierzenie czy jest jakaś rezystancja między pinami 2 i 3 w wtyczce czteropinowej wychodzącej z maty siedliska.

Komentarz

• krzynol
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 10960
                            • Superb II combi (3T5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

proszę o zmierzenie czy jest jakaś rezystancja między pinami 2 i 3 w wtyczce
                            przy jakiej temperaturze?
                            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                            poprzednie modele:
                            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• jasiek2905
                              Rider
                              • 2012
                              • 262
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

krzynol, przy zimnym to trudno określić 0-10* i przy nagrzanych tego nie wiem i osiągają. Wtedy to byłoby wiadomo jeżeli to termistor to opór będzie różny tylko czy zwiększa czy zmniejsza opór. Wtedy można porównać pomiary innego termistora w tych temp. i dobrać odpowiedni. To jest tylko metoda dobrania i dlatego pomiary w paru temp. i wtedy wiadomo jak sie zachowuję ułatwi to dobranie termistora.

[ Dodano: Pią 31 Sty, 14 16:28 ]
                              Np. mam termistor 12k
                              2*C - 35k
                              15*C - 18k
                              25*C - 12k
                              70*C - 2,2k
                              Mniej więcej na takich pomiarach można dobrać termistor. Tu temperatura nie musi być bardzo precyzyjna tolerancja do 2-3*C i tak tyłek tego nie wyczuje. Mieć oryginalną matę to można to zmierzyć, problem bo nie mam i dlatego prośba gdyby ktoś miał i zrobił takie pomiary. Temperatura 25*C to mniej więcej wartość termistora

Komentarz

• krzynol
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 10960
                                • Superb II combi (3T5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

tyle co mogłem zmierzyć to:
                                15 kOhm przy tempoeraturze garażu 13 st. (auto w środku może 11-12 ?)

[ Dodano: Sob 01 Lut, 14 00:33 ]
                                żeby nie było, że się nie angażuję.....

odpaliłem opalarkę w aucie, żeby temperaturę podnieść, czekamy......

[ Dodano: Sob 01 Lut, 14 00:35 ]
                                im cieplej w siedzisko tym mniejsza rezystancja - NTC

[ Dodano: Sob 01 Lut, 14 00:38 ]
                                po kilku minutach grzania w okolice siedzenia jest 10 kOhm
                                pocisnę teraz directly na siedzisko

[ Dodano: Sob 01 Lut, 14 00:43 ]
                                przy ostrym grzaniu w fotel, zrobiło się jakieś 6 kOhm

dosyć czuły ten mostek.....

[ Dodano: Sob 01 Lut, 14 00:48 ]
                                całkiem inaczej reaguje termistor jak nasza dupa siedzi na siedzisku
                                to musiałby ktoś sprawdzić organoleptycznie

w każdym razie jakaś wiedza jest - jasiek zadzwoń jutro do mnie.... mam pytanie

versuch wykonane, na dzisiaj sie odmeldowuję
                                poprzednie modele:

Komentarz

• robreg
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1195
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXP 1.4 MPI 75 KM

Krzynol, czy ja wiem, czy to mostek :P znowu się będą czepiać, że bredzimy.

bohen, dzięki zgadza się, tylko mi chodzi o wartość termistora czy ktoś może zna, wtedy załatwiało by wszystko.
                                  Jasiek, zlituj się w domysłach

Układ w ster. AC jest elektroniczny i dlatego zastanawia mnie czy napięcie wyj. nie jest już regulowane
                                  Jak miałoby być regulowane i które napięcie?

bo są trzy stopnie reg.
                                  nie wiem o jakich ty stopniach piszesz, ale ja w panelu jaki widziałem na swoje oczy, widziałem całkowicie płynną bezstopniową regulację temperatury oczekiwanej.

a termistor ma bardzo dużą rezystancję lub przerwę
                                  nie, tak termistor nie działa. Sprawny termistor jest elementem całkowicie analogowym o nieliniowej charakterystyce rezystancji w funkcji temperatury elementu. Jeśli termistor ma przerwę to jest popsuty.

i w momencie wysok. temp. mat zwiera do masy i wyłącza, bardziej działa jak termostat.
                                  nie, nie, nie i jeszcze raz weto! Niczego nie zwiera, a wszystko suma sumarum działa jak regulowany termostat. Ale jeszcze raz napiszę, Wszystko, czyli potencjometr + rezystor + termistor + sterownik foteli - to wszystko to bezstopniowo regulowany termostat.

Jest dzielnik rezystorowy jaki Ci rozrysowałem, do tego prawdopodobnie na wejściu układu jest
                                  Kod:
                                  http://pl.wikipedia.org/wiki/Przerzutnik_Schmitta
                                  , porównujący napięcie wejściowe z napięciem odniesienia, z uwzględnieniem dodatkowej pętli histerezy (by nie migać matą ciągle , i układ wykonawczy, sterujący na podstawie tego porównania zasilaniem maty.

Errata: tak byłoby to zrobione pewnie jakieś 15 lat temu. Teraz może być to zrobione tak, albo zrobione na jednym mikrokontrolerze jednoukładowym rodziny ATMega, PIC lub cokolwiek w podobie, ale zasada działania (tzn. komparator z pętlą histerezy) + wzorzec napięcia + elementy wykonawcze pozostaną niezmienne.

Gdybym miał matę to wszystko było by wiadomo jak to działa. Dlatego jak ktoś ma to proszę o zmierzenie czy jest jakaś rezystancja między pinami 2 i 3 w wtyczce czteropinowej wychodzącej z maty siedliska.
                                  daj mi chwilę (tzn. w warunkach bycia aktywnym zawodowo, młodym stażem tatą chwila to około 72h) czasu to Ci maty o których pisałem pomierzę

Zamieszczone przez krzynol
                                  [ Dodano: Sob 01 Lut, 14 00:38 ]
                                  po kilku minutach grzania w okolice siedzenia jest 10 kOhm
                                  pocisnę teraz directly na siedzisko

przy ostrym grzaniu w fotel, zrobiło się jakieś 6 kOhm

dosyć czuły ten mostek.....

[ Dodano: Sob 01 Lut, 14 00:48 ]
                                  całkiem inaczej reaguje termistor jak nasza dupa siedzi na siedzisku
                                  to musiałby ktoś sprawdzić organoleptycznie
                                  Krzynol, Ty to jednak masz zajebiste sposoby wyznaczania charakterystyk termistorów. Tylko jaką jednostkę przyjąć na osi odciętych?

[ Dodano: Sob 01 Lut, 14 04:58 ]
                                  Szerloki, Jasiek zrobił część roboty, Krzynol zrobił część roboty, ale się potknął

Do pełni wypasu, coś mi podpowiada, że wystarczyłoby doprowadzić matę do temperatury 25,0 st.C i zmierzyć w takich warunkach rezystancję termistora. I viola.

Krzynol ustalił że to element NTC, zaś Jasiek sam sobie podał sposób ustalenia parametru termistora - jest to jak widać z Twoich pomiarów, rezystancja elementu przy 25 st.C

Kod:
                                  http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/1150/493163_DS.pdf
                                  Tutaj widać, że jest jeszcze drugi parametr, czyli wartość B, wyznaczana przez rezystancje danego delikwenta przy 25 i przy 85 st.C

Z góry przepraszam za spoufalanie się tymi Sherlockami, ale naprawdę niewiele już Wam brakowało do 100% sukcesu.

A może wpadliście na to, tylko się reszcie Koledzy nie pochwalili Czas pokaże.
                                  Pozdrawiam, Robreg.
                                  ----

Komentarz

• jasiek2905
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 262
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

robreg, dzięki za wytłumaczenie, ja mam ciężki tok myślenia i dlatego ciężko mnie zrozumieć. Przepraszam, że jestem w gorącej wodzie kompany ale taki jestem, że wszystko na już.

[ Dodano: Sob 01 Lut, 14 09:34 ]
                                    krzynol, dzięki za pomiary to już jest jakiś postęp praktyczny co umocniło mnie w przekonaniu, że można zastosować dowolne maty pod warunkiem dobrania odpowiedniego termistora.

Komentarz

• krzynol
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 10960
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez robreg
                                      że wystarczyłoby doprowadzić matę do temperatury 25,0 st.C i zmierzyć w takich warunkach rezystancję termistora
                                      ale jak? inna jest temperatura siedziska z zewnątrz, a inna termistora w macie - i to naprawdę duża różnica
                                      a żeby dostać się do termistora i mierzyć jego temperaturę+oporność, to trzeba matę z fotela demontować

[ Dodano: Sob 01 Lut, 14 12:39 ]
                                      nie wiem o jakich ty stopniach piszesz, ale ja w panelu jaki widziałem na swoje oczy, widziałem całkowicie płynną bezstopniową regulację temperatury oczekiwanej.
                                      w O2FL jest to elektronicznie realizowane guziczkiem, poprzez 3 stopnie grzania
                                      poprzednie modele:

Komentarz

• maku-2004
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 122

Czy jest możliwość zastąpienia oryginalnej maty oparcia kanapy na TAKĄ ? , bo po praniu zaczęła przepalać tapicerkę i niestety śmierdzi.
                                        Załączone pliki
                                        Pozdrawiam
                                        Mariusz

Komentarz

• greg44
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1198
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Oj to jakaś masakra jest, przecież te spirale musiały się rozgrzać do czerwoności aby coś takiego się stało. Coś się schrzaniło. :shock:

Komentarz

• spc
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 825
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

U mnie ostatnio coś się popsuło i grzeje tylko połówka maty, konkretnie od środka siedziska do tyłu. Przednia część się nie nagrzewa. Fotel pasażera jest ok. Z tego co widzę na zdjęciach z początku tego tematu, grzałka to jeden zamknięty obwód, więc gdyby była przerwa, nie powinna grzać wcale.
                                            Piter
                                            tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                            KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• krzynol
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 10960
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez spc
                                              więc gdyby była przerwa, nie powinna grzać wcale.
                                              dobra tok myślenia
                                              poprzednie modele:

Komentarz

• robreg
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1195
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez spc
                                                U mnie ostatnio coś się popsuło i grzeje tylko połówka maty, konkretnie od środka siedziska do tyłu. Przednia część się nie nagrzewa. Fotel pasażera jest ok. Z tego co widzę na zdjęciach z początku tego tematu, grzałka to jeden zamknięty obwód, więc gdyby była przerwa, nie powinna grzać wcale.
                                                przesunięcie się ścieżek grzejnych (albo zwarcie o elementy konstrukcyjne stelaża fotela) i zwarcie skracające długość efektywną grzałki?
                                                Pozdrawiam, Robreg.
                                                ----

Komentarz

• spc
                                                  Elegance
                                                  • 2012
                                                  • 825
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

przesunięcie się ścieżek grzejnych (albo zwarcie o elementy konstrukcyjne stelaża fotela) i zwarcie skracające długość efektywną grzałki?
                                                  Jeśli materiał na macie się przetarł, to całkiem możliwe. Trzeba będzie wyjąć stołek i pobawić się w badanie.
                                                  Piter
                                                  tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                                  KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• greg44
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1198
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Mam pytanie odnośnie wiązki grzanych siedzeń. Czy pin który wpina się w moduł centralnej elektryki jest taki sam jak piny które wpina się we wtyczki Klimatronika? Jeżeli nie to jaki jest jego numer?

Komentarz

Pracuję...